Recepten, Uit de tuin

Een overvloed aan courgette

Je kunt een moestuin zo inrichten dat je bijna het hele jaar door verse groenten hebt. Heb ik gelezen… maar zo ver ben ik nog niet. Ik ben maar een beetje begonnen en heb vooral groenten gezaaid die ik lekker vind. Lekker veel sla bijvoorbeeld. Veel te veel bleek later! Hetzelfde gebeurde met courgette. Ik wist niet dat een courgetteplant zoveel courgette zou geven. Ik denk dat ik van een plant al wel zo’n 10 courgette geoogst heb. En ik heb 3 (!) planten. Veel te veel dus.

Courgetteplant met bloemen

Courgetteplant met bloemen

 

Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Ik geloof dat ik ergens gelezen heb dan een courgetteplant ongeveer 50 x 50 cm nodig heeft om op te groeien. In de praktijk merk ik nu dat je misschien wel 1 x 1 meter nodig hebt en er voor moet zorgen dat er niet iets anders in de weg staat wat ook kan gaan woekeren. Bij mij vecht de courgette plant nu met de tomaatplant.

 

 

Naast dat ik veel courgettes weg geef eten we de laatste weken heel vaak pasta met courgette en maak ik steeds maar weer courgettesoep. Ik heb ook een keer de bloemen gefrituurd. Ik vulde de bloemen met mozzarella en ansjovis. Maar ik kon nog wel een lekker nieuw recept gebruiken om nog wat courgettes weg te werken. Toen kwam onze vriendin en oppas Donna met het recept van courgette muffins. Het recept vond zij op Pinterest. Het is een Amerikaans recept dus de maten zijn in cups en spoons. Er zit nogal veel zout in. Dat heeft ze wat aangepast. Ik heb zelf de maten omgezet met behulp van het blog van Pauline.

Op het moment dat ik dit schrijf drink ik een kopje thee met een muffin erbij. Lekker! Je proeft kaneel en honing en het smaakt toch ook gezond door de courgette. Het recept moet nog wat worden aangepast want zoals Donna mij al zei is het nog te zout. En ik zou de volgende keer nog iets meer honing toevoegen. Hieronder het recept!

De ingrediënten

De ingrediënten

Ingrediënten

 • 216 gram bloem (ik heb speltmeel genomen)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 ei
 • 113 gr maple syrup (ik heb honing gebruikt, 80 gr)
 • 120 ml melk
 • 60 ml gesmolten kokosolie
 • 1 theelepel vanilla extract
 • 1 1/2 cups geraspte courgette (een bakje vol heb ik geraspt, bijna een hele courgette)
 • 30 gram havermout

Oven voorverwarmen op 180 graden. Muffinvorm voor 12 muffins klaar zetten.

In een grote kom de bloem, bakpoeder, baking soda en kaneel mengen.

In een andere kom ei, honing, melk, kokosolie en vanille extract mixen. Deze mengsel mengen met de droge ingrediënten.  Daarna de courgette en havermout toevoegen.

De mix verdelen over de 12 muffinvormpjes. Daarna er nog wat havermout over verdelen als decoratie. 25 minuten in de oven.

De muffins

De muffins

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Donna 27 augustus 2015 at 16:57

  Super leuk dat je ze hebt gemaakt, en fijn dat ze je goed smaakte! :-)

 • Leave a Reply