Uit de tuin

Timing van de groenten in de moestuin

In januari kwamen we in ons huis te wonen. Een moestuin stond meteen op het verlanglijstje maar eerst moest alles klaar gemaakt worden voor de geboorte van Matthijs. Op 10 maart is hij geboren dus in april kwam er eindelijk tijd om aan de moestuin te gaan beginnen. Een goede timing eigenlijk want eind april begon het ook wat warmer weer te worden en in mei kon ik beginnen met zaaien.

klaar maken van de moestuin
Ik heb er wel een beetje over nagedacht wat ik waar ging zaaien en planten om een beetje een leuke mix aan groenten te hebben. Maar echt goed doordacht was het niet bleek al snel. Daarom wil ik hier bijhouden wat ik heb gezaaid en mijn leerpunten per groenten. Dan kan ik het volgend jaar beter doen!

7 mei 2015:

  • Erwtjes: eerst binnen in de vensterbank laten kiemen. Maar een klein maaltje van kunnen oogsten in juli. Niet zo geslaagd. Vogels of muizen aten alles op.
  • Radijs: ook in de vensterbank laten kiemen. Eerste oogst was heel goed. Daarna nog wat bijzaaid (10 juni) maar die groeide niet in bolletjes, werden meer een soort worteltjes.
  • Wortel: van moestuintje van AH dus heel weinig. Gingen wel heel goed. Half augustus geoogst. Wij houden niet zo van gekookte wortel maar wel ideaal om pure van te maken voor de kindjes.
  • Rode ui: geoogst begin augustus. Goed gelukt!
  • Rucola: kwam heel snel op en konden we al snel van eten.
  • Sla: ik had een zakje gemengde plaksla zaadjes van Dille & Kamille. Een groot succes! Ik had alleen wel erg veel gezaaid waardoor we soms een beetje een overkill aan sla aten. Volgend jaar wat minder. Toen het warmer werd in juli groeide de sla te snel en was het niet meer lekker om te eten.

24 mei 2015:

De sla komt op

De sla komt op

  • Spinazie: ik geloof dat dit het eerste was wat we konden eten. Zaadjes gezaaid en meerdere maaltjes van kunnen eten.

12 juni 2015:

  • Prie: daar beginnen we nu (eind augustus) van te eten. Erg lekker en groeit goed. Volgende keer de kleine plantjes nog iets dieper in de grond stoppen zodat er een groter stuk wit blijft.
  • Broccoli: Ik had 9 kleine plantjes gekocht. Ze hebben het allemaal niet gehaald. Ik weet niet wat er mis ging. Toch te koud ’s nachts? Of was het de koolvlieg?

juli 2015:

  • Bietjes: van de buurman kreeg ik wat bietjes in juli. Die hebben het heel goed gedaan en konden we half augustus van eten.

Ik weet niet meer wanneer ik de courgette heb geplant. Ik denk ook ergens begin juli. We eten er al van sinds begin juli. Ik had drie plantjes. Een van de drie gaf uiteindelijk geen courgette. De tweede heeft maar weinig gegeven, de derde gaat nog steeds door.

De tomatenplanten kreeg ik van iemand. Die waren al best groot. Ik denk dat ze uit een kas kwamen. Ik heb er een in de volle grond geplant en een in een pot. Die in de pot heeft het veel moeilijker gehad maar ook daar komen nu tomaten aan.

Tegelijk met de tomaten kreeg ik ook een komkommerplant. Die doet het zo super goed. Ik heb hem tegen de omheining gezet. Daar is hij nu helemaal doorheen aan het kruipen. Sinds begin augustus heb ik zeker al meer dan 10 komkommers geoogst. Ze zijn wat bitter. Het is het beste om ze flink groot te laten worden, dan zit er meer vocht in en zijn ze minder bitter.

31 augustus:

De tuin begint leeg te worden. Ik heb daarom net weer wat rucola en spinazie gezaaid. Nu eens opzoeken wat ik nog meer kan gaan zaaien.  Spinazie was het eerste wat we dit jaar uit de moestuin konden oogsten. Het zal toch niet ook het laatste zijn?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply