Uit de tuin

Fytoftora – het einde van een mooie zomer

Het is begin september. Op wat maïs, prei en kruiden na is mijn moestuin helemaal leeg. En dat allemaal door Fytoftora.

Eind augustus was het heel nat en koud. En dat was juist de tijd dat mijn tomaten groot werden. De tomatenplant was enorm geworden. Eigenlijk en beetje te groot maar ik verheugde me al erg op zelfgemaakte tomatensoep en pastasaus. Helaas sloeg toen de aardappelziekte toe. Ik heb niet eens aardappels! Maar het schijnt dus een ziekte te zijn waar tomaten erg gevoelig voor zijn.

Hier ging het nog goed met de tomaten

Hier ging het nog goed met de tomaten

Op Instagram volg ik Floor. Door haar kwam ik er in juli achter dat je bij tomaten dieven moet verwijderen. Mijn moeder vertelde me echter dat je er ook voor kan kiezen om het niet te doen omdat op die plek dan kleine ‘wondjes’  ontstaan waardoor de plant sneller ziek wordt. Maar ja… mijn plant werd wel erg kolossaal dus dan moet je toch die dieven verwijderen.

Helaas ging het dus toch mis. Ik had het niet direct door en heb de plant dus denk ik iets te lang laten staan. Al snel (en dat was echt al binnen een dag of twee) was ook mijn komkommerplant en de courgetteplant aangetast. Nu had ik van die twee al wel erg veel geoogst dus heel erg was het niet maar het is nu toch wel erg kaal in mijn tuintje. Heb de planten namelijk helemaal weg gehaald. We moeten het afval nu gaan verbranden om er voor te zorgen dat de ziekte niet door de compost volgend jaar weer terug komt in de tuin.

Even dacht ik dat dit gewoon het einde van mijn moestuin betekende voor dit jaar. Maar nu we nog een paar mooie nazomerdagen krijgen denk ik toch dat ik nog even mijn best ga doen om ook in de herfst verse groenten te hebben. De spinazie die ik al twee of drie weken geleden heb gezaaid lijkt nog niet echt op te komen maar hopelijk komt dat nog. Straks eens kijken wat ik nog meer kan gaan zaaien. Alle tips zijn welkom!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply