Uit de tuin

Fytoftora – het einde van een mooie zomer

Het is begin september. Op wat maïs, prei en kruiden na is mijn moestuin helemaal leeg. En dat allemaal door Fytoftora.

Eind augustus was het heel nat en koud. En dat was juist de tijd dat mijn tomaten groot werden. De tomatenplant was enorm geworden. Eigenlijk en beetje te groot maar ik verheugde me al erg op zelfgemaakte tomatensoep en pastasaus. Helaas sloeg toen de aardappelziekte toe. Ik heb niet eens aardappels! Maar het schijnt dus een ziekte te zijn waar tomaten erg gevoelig voor zijn.

Hier ging het nog goed met de tomaten

Hier ging het nog goed met de tomaten

Op Instagram volg ik Floor. Door haar kwam ik er in juli achter dat je bij tomaten dieven moet verwijderen. Mijn moeder vertelde me echter dat je er ook voor kan kiezen om het niet te doen omdat op die plek dan kleine ‘wondjes’  ontstaan waardoor de plant sneller ziek wordt. Maar ja… mijn plant werd wel erg kolossaal dus dan moet je toch die dieven verwijderen.

Helaas ging het dus toch mis. Ik had het niet direct door en heb de plant dus denk ik iets te lang laten staan. Al snel (en dat was echt al binnen een dag of twee) was ook mijn komkommerplant en de courgetteplant aangetast. Nu had ik van die twee al wel erg veel geoogst dus heel erg was het niet maar het is nu toch wel erg kaal in mijn tuintje. Heb de planten namelijk helemaal weg gehaald. We moeten het afval nu gaan verbranden om er voor te zorgen dat de ziekte niet door de compost volgend jaar weer terug komt in de tuin.

Even dacht ik dat dit gewoon het einde van mijn moestuin betekende voor dit jaar. Maar nu we nog een paar mooie nazomerdagen krijgen denk ik toch dat ik nog even mijn best ga doen om ook in de herfst verse groenten te hebben. De spinazie die ik al twee of drie weken geleden heb gezaaid lijkt nog niet echt op te komen maar hopelijk komt dat nog. Straks eens kijken wat ik nog meer kan gaan zaaien. Alle tips zijn welkom!

 

Recepten, Uit de tuin

De week van prei

Deze week staat in het teken van prei. In mei heb ik hele kleine preiplantjes gekocht en die in de moestuin geplant. Ze zijn allemaal goed aangeslagen. En nu is het dus tijd om ze op te eten!

Verse prei uit de moestuin

Verse prei uit de moestuin

Een heel eenvoudige stampot met prei, ham en kaas eten we altijd al heel graag. De basis van het recept hebben we ooit van de Allerhande website gehaald maar inmiddels hebben we het aardig aangepast.

Ingrediënten

  • Aardappels om puree van te maken
  • Verse prei
  • Hamblokjes of reepjes
  • Belegen kaasblokjes
  • Groene pesto

Deze week maakte ik de pesto ook zelf. Of eigenlijk was het meer gewoon een basilicum olie. Gewoon heel veel basilicumblaadjes met een teentje knoflook fijnmalen en er olijfolie bij doen.

Maar nu dus bedenken wat ik met de rest van de prei ga doen. Een Quiche Lorraine met prei staat al op het lijstje. Iemand nog andere ideeën?

 

Uit de tuin

Timing van de groenten in de moestuin

In januari kwamen we in ons huis te wonen. Een moestuin stond meteen op het verlanglijstje maar eerst moest alles klaar gemaakt worden voor de geboorte van Matthijs. Op 10 maart is hij geboren dus in april kwam er eindelijk tijd om aan de moestuin te gaan beginnen. Een goede timing eigenlijk want eind april begon het ook wat warmer weer te worden en in mei kon ik beginnen met zaaien.

klaar maken van de moestuin
Ik heb er wel een beetje over nagedacht wat ik waar ging zaaien en planten om een beetje een leuke mix aan groenten te hebben. Maar echt goed doordacht was het niet bleek al snel. Daarom wil ik hier bijhouden wat ik heb gezaaid en mijn leerpunten per groenten. Dan kan ik het volgend jaar beter doen!

7 mei 2015:

  • Erwtjes: eerst binnen in de vensterbank laten kiemen. Maar een klein maaltje van kunnen oogsten in juli. Niet zo geslaagd. Vogels of muizen aten alles op.
  • Radijs: ook in de vensterbank laten kiemen. Eerste oogst was heel goed. Daarna nog wat bijzaaid (10 juni) maar die groeide niet in bolletjes, werden meer een soort worteltjes.
  • Wortel: van moestuintje van AH dus heel weinig. Gingen wel heel goed. Half augustus geoogst. Wij houden niet zo van gekookte wortel maar wel ideaal om pure van te maken voor de kindjes.
  • Rode ui: geoogst begin augustus. Goed gelukt!
  • Rucola: kwam heel snel op en konden we al snel van eten.
  • Sla: ik had een zakje gemengde plaksla zaadjes van Dille & Kamille. Een groot succes! Ik had alleen wel erg veel gezaaid waardoor we soms een beetje een overkill aan sla aten. Volgend jaar wat minder. Toen het warmer werd in juli groeide de sla te snel en was het niet meer lekker om te eten.

24 mei 2015:

De sla komt op

De sla komt op

  • Spinazie: ik geloof dat dit het eerste was wat we konden eten. Zaadjes gezaaid en meerdere maaltjes van kunnen eten.

12 juni 2015:

  • Prie: daar beginnen we nu (eind augustus) van te eten. Erg lekker en groeit goed. Volgende keer de kleine plantjes nog iets dieper in de grond stoppen zodat er een groter stuk wit blijft.
  • Broccoli: Ik had 9 kleine plantjes gekocht. Ze hebben het allemaal niet gehaald. Ik weet niet wat er mis ging. Toch te koud ’s nachts? Of was het de koolvlieg?

juli 2015:

  • Bietjes: van de buurman kreeg ik wat bietjes in juli. Die hebben het heel goed gedaan en konden we half augustus van eten.

Ik weet niet meer wanneer ik de courgette heb geplant. Ik denk ook ergens begin juli. We eten er al van sinds begin juli. Ik had drie plantjes. Een van de drie gaf uiteindelijk geen courgette. De tweede heeft maar weinig gegeven, de derde gaat nog steeds door.

De tomatenplanten kreeg ik van iemand. Die waren al best groot. Ik denk dat ze uit een kas kwamen. Ik heb er een in de volle grond geplant en een in een pot. Die in de pot heeft het veel moeilijker gehad maar ook daar komen nu tomaten aan.

Tegelijk met de tomaten kreeg ik ook een komkommerplant. Die doet het zo super goed. Ik heb hem tegen de omheining gezet. Daar is hij nu helemaal doorheen aan het kruipen. Sinds begin augustus heb ik zeker al meer dan 10 komkommers geoogst. Ze zijn wat bitter. Het is het beste om ze flink groot te laten worden, dan zit er meer vocht in en zijn ze minder bitter.

31 augustus:

De tuin begint leeg te worden. Ik heb daarom net weer wat rucola en spinazie gezaaid. Nu eens opzoeken wat ik nog meer kan gaan zaaien.  Spinazie was het eerste wat we dit jaar uit de moestuin konden oogsten. Het zal toch niet ook het laatste zijn?

Recepten, Uit de tuin

Een overvloed aan courgette

Je kunt een moestuin zo inrichten dat je bijna het hele jaar door verse groenten hebt. Heb ik gelezen… maar zo ver ben ik nog niet. Ik ben maar een beetje begonnen en heb vooral groenten gezaaid die ik lekker vind. Lekker veel sla bijvoorbeeld. Veel te veel bleek later! Hetzelfde gebeurde met courgette. Ik wist niet dat een courgetteplant zoveel courgette zou geven. Ik denk dat ik van een plant al wel zo’n 10 courgette geoogst heb. En ik heb 3 (!) planten. Veel te veel dus.

Courgetteplant met bloemen

Courgetteplant met bloemen

 

Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Ik geloof dat ik ergens gelezen heb dan een courgetteplant ongeveer 50 x 50 cm nodig heeft om op te groeien. In de praktijk merk ik nu dat je misschien wel 1 x 1 meter nodig hebt en er voor moet zorgen dat er niet iets anders in de weg staat wat ook kan gaan woekeren. Bij mij vecht de courgette plant nu met de tomaatplant.

 

 

Naast dat ik veel courgettes weg geef eten we de laatste weken heel vaak pasta met courgette en maak ik steeds maar weer courgettesoep. Ik heb ook een keer de bloemen gefrituurd. Ik vulde de bloemen met mozzarella en ansjovis. Maar ik kon nog wel een lekker nieuw recept gebruiken om nog wat courgettes weg te werken. Toen kwam onze vriendin en oppas Donna met het recept van courgette muffins. Het recept vond zij op Pinterest. Het is een Amerikaans recept dus de maten zijn in cups en spoons. Er zit nogal veel zout in. Dat heeft ze wat aangepast. Ik heb zelf de maten omgezet met behulp van het blog van Pauline.

Op het moment dat ik dit schrijf drink ik een kopje thee met een muffin erbij. Lekker! Je proeft kaneel en honing en het smaakt toch ook gezond door de courgette. Het recept moet nog wat worden aangepast want zoals Donna mij al zei is het nog te zout. En ik zou de volgende keer nog iets meer honing toevoegen. Hieronder het recept!

De ingrediënten

De ingrediënten

Ingrediënten

  • 216 gram bloem (ik heb speltmeel genomen)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 113 gr maple syrup (ik heb honing gebruikt, 80 gr)
  • 120 ml melk
  • 60 ml gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel vanilla extract
  • 1 1/2 cups geraspte courgette (een bakje vol heb ik geraspt, bijna een hele courgette)
  • 30 gram havermout

Oven voorverwarmen op 180 graden. Muffinvorm voor 12 muffins klaar zetten.

In een grote kom de bloem, bakpoeder, baking soda en kaneel mengen.

In een andere kom ei, honing, melk, kokosolie en vanille extract mixen. Deze mengsel mengen met de droge ingrediënten.  Daarna de courgette en havermout toevoegen.

De mix verdelen over de 12 muffinvormpjes. Daarna er nog wat havermout over verdelen als decoratie. 25 minuten in de oven.

De muffins

De muffins

Recepten, Uit de tuin

Verse bietjes!

Louise smult van bietjes

Louise smult van bietjes

Twee weken geleden aten we al bietjes uit eigen tuin. Helaas had ik maar een klein maaltje en waren ze dus snel op! Voor Matthijs maakte ik een hapje pure gekookte bietjes. Hij moest er nog aan wennen. Gelukkig hielp zijn grote zus hem met het leeg maken van zijn bakje!

Voor onszelf maakte ik een salade van bietjes, appel en haring. Ik heb er ook wat mierikswortel aan toegevoegd. Helaas iets te veel waardoor de haring niet meer tot zijn recht kwam.

Eerder kocht ik altijd bietjes in de supermarkt. Die bietjes zijn dan al schoongemaakt en gekookt. Lekker makkelijk. Maar nu blijkt dat bietjes zelf koken en schoonmaken ook heel makkelijk is. En ze groeien goed in mijn moestuin dus volgend jaar mogen er wel wat meer in de grond!

Een tas vol bietjes van buurvrouw Hennie gekregen

Een tas vol bietjes van buurvrouw Hennie gekregen

Vandaag kreeg ik een tas vol met versie bietjes van mijn buurvrouw. Op dit moment ben ik ze aan het koken. 3 pannen vol! Ik ga weer wat pureren voor Matthijs, ik maak voor onszelf weer een bietensalade en ik denk dat ik nu ook iets met het sap ga proberen. Iemand tips hiervoor?

ps. Ik vind dit wel een leuke site met nog wat info over bietjes: http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/rode-bieten.html